Home
Dieren
dolfijnen 1
dolfijnen 2
katten
paarden
vogels
haaien
koeien
goudvissen
olifanten
kikkers
krokodillen
schilpadden
ijsberen
orka
Landen
egypte
india
suriname
Diversen
vulkanen
computers
lego
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Goudvissen

Mijn spreekbeurt gaat over goudvissen.

Goudvissen zijn heel snel met eten .
Ze eten goudvissenvoer .
En ze kunnen heel snel zwemmen.
En ik weet heel veel over vissen .
Ik heb nog 1 vis erbij gekregen maar zij is niet als me andere vis.
Ze is wit en oranje en ze heeft 2 staarten
Maar ze hebben ook een zuurstofschelp
Je hebt chinese danio, goudvis, wende, paling en snoek, baars en blik, zwaartvis . En heel veel meer vissen, maar dat zijn niet de beroemde vissen .
En nu heb ik twee goudvissen ze heten roshenie, kirty.

Kleur
De huid word beschermd door rijtjes schubben. Ze veranderen van kleur. Zo worden ze ouder.

Zwemmen
Meeste vissen hebben maar twee paar vinnen aan de onderkant. Een paar buikvinnen en een paar borstvinnen staartvin en een anale vin. De gepaarde vinnen zijn ledematen .
De vinnen dienen als stuurorgaan de rugvin en de anale vin rechtop. Door zijn vinnen beweegt hij door het water.

Zwemblaas
Goudvissen hebben een zwemblaas. Dit is een inwendige holte die met lucht kan worden gevuld en geleidelijk weer kan worden geleegt. Samen met de vinnen houdt de zwemblaas de vis perfect in evenwicht .

Ademhaling
Goudvissen ademen met behulp van hun kieuwen. Deze bevinden zich ter weerzijden van de kop en worden beschermd door de kieuwdeksel. Deze kieuwen halen zuurstof uit het water en brengen dit in het bloed. Tegelijkertijd word koolzuur uit het bloed opgenomen en in het water uitgescheiden. De kieuwen verwijderen ook afvalstoffen, zoals ammonia, uit het lichaam .

Gehoor
Goudvissen hebben geen oren zoals wij die kennen , maar ze hebben wel een epuivalent van ons binnenoor,dat heel gevoelig is. Ze gebruiken dit binnenoor in samenwerking met het zijn lijnsysteem om geluid en trillingen op te vangen. Hiermee kunnen ze zich orienteren .

Gezichtvermogen
Goudvissen hebben geen oogleden en hun ogen zijn groot in verhouding tot hun lichaam. Hoewel de ogen eenvoudig van bouw zijn, kunnen ze schelpstellen op dichtbij en verwijderde voorwerpen. Ze kunnen ook kleuren zien.

Reuk -en smaak
Goudvissen hebben organen in hun neusvleugels en aan de zijkant van hun mond, waarmee ze kunnen ruiken en proeven . Als een goudvis honger heeft, vind hij zijn eten op de geur en neemt het in mond om te proeven voordat hij het slikt.

Voederen
Goudvissen pakken het voer met hun bek en maken het klein met de tanden achter in hun keel (de keeltanden). Als het voedsel in de maag en de darmen is verteert. Als alle nuttige stoffen eruit zijn opgenomen, scheiden ze de afvalprodukten rechtstreeks uit het water.

Levensduur en Groei
Als ze in goede conditie zijn, kunnen goudvissen twintig tot dertig jaar oud. Als het water regelmatig word ververst en als er twee keer per dag goed voer wordt gegeven ,kan een gewone goudvis 15-20 cm lang worden. Goudvissen scheiden een stof af die de groei beinvloedt. Als deze stof niet wordt verdund door een grote hoeveelheid water, word de groei van de vissen geremd.

Geschreven door Cherryl groep 5